החריגה שבשגרה
בס"ד
השבוע התעסקנו קצת בניהול ספקים ושינויים בהוצאות. משפחה ממוצעת צריכה להתמודד עם עשרות ספקים שהיא מתנהלת מולם. את חלקם אנחנו בוחרים, וחלקם נכפו עלינו ואיתם צריך להתמודד. הספקים שהשימוש בהם נכפה עלינו הם למשל העירייה, חברת חשמל, תאגיד המים וכדומה. יש ספקים שהבחירה בהם היא מוגבלת, כמו חברת הגז, שמחברת את כל הבניין ולכן המעבר מצריך את הבניין כולו. וכמובן שיש את הספקים שזה לגמרי תלוי בנו - חברת הטלפון הנייח, הנייד, האינטרנט, הטלויזיה, הסופר, הירקן, הקצב, קופת החולים והרשימה עוד ארוכה.
יש ספקים שהם מונופולים ואין להם מתחרים, או ספקים אחרים שקשה יחסית להחליף - זה לא תהליך פשוט לעבור דירה רק כי ההתנהלות בעירייה לא מוצאת חן בעינינו (למרות שאני מכירה כאלו שעשו את זה). יש כאלה שהם בדרגת ביניים כמו חברת הגז, שמחברת את כל הבניין בו זמנית, ולכן צריך שכולם יסכימו לשינוי. יחד עם זאת, רוב הספקים שלנו הם כאלה שזה דיי פשוט לעבור. אנחנו יכולים להחליט כל שבוע ללכת לסופר אחר, או לעבור בקלות רבה בין קופות חולים או חברות תקשורת.
וספקים, זה עוד אחד מהדברים, שכדאי לנו לנהל. אני לא מאלה שחושבים (או רוצים) להתעסק עם מעברים כל יומיים כי החברה המתחרה הורידה את המחיר בחמישה שקלים, ולכן בד"כ מרכזת את ההתעסקות בזה ליום/יומיים מרוכזים. בגלל התזמון שיצא לנו, בד"כ זה קורה אצלי בתחילת/אמצע יולי.
וספקים, זה עוד אחד מהדברים, שכדאי לנו לנהל. אני לא מאלה שחושבים (או רוצים) להתעסק עם מעברים כל יומיים כי החברה המתחרה הורידה את המחיר בחמישה שקלים, ולכן בד"כ מרכזת את ההתעסקות בזה ליום/יומיים מרוכזים. בגלל התזמון שיצא לנו, בד"כ זה קורה אצלי בתחילת/אמצע יולי.
לפני כמעט חמש שנים בעלי היקר ואני התחתנו, ולא הרבה אחרי רכשנו את הרכב הראשון שלנו. עם הרכב מגיע גם הצורך בביטוח. עכשיו זה הזמן שלנו לחדש את ביטוח הרכב שלנו! כל בעל רכב מחויב בביטוח חובה (ולכן שמו) שמבטח מפני פגיעה בנפש. זהו ביטוח זהה בכל החברות, וניתן להשוות את המחירים שלו במחשבון תעריפי ביטוח החובה של הפיקוח על הביטוח.
מעבר לביטוח החובה אנחנו יכולים לבטח את הרכב גם בביטוח צד ג' (ביטוח שמגן עלינו מפני פגיעה ברכב של מישהו אחר) או ביטוח מקיף (מגן גם מפני פגיעה ברכב של מישהו אחר, אבל גם מפני נזק לרכב שלנו או גניבה). את ההחלטה איזה סוג ביטוח כדאי לנו לעשות כדאי לשקול בהתאם למחיר הרכב, ומה הנזק שיגרם לנו במידה ומשהו באמת יקרה לרכב. אם קיבלנו רכב ישן ממישהו, והמחיר של הרכב היא כ-20,000 ש"ח, אבל הביטוח המקיף יעלה לנו 2,500 ש"ח, לא בטוח שזה יהיה כדאי. אבל אם הרכב שלנו חדש ועולה 100,000 ש"ח, כנראה שכן נעדיף את הביטוח המקיף. בעוד שעל הביטוח המקיף קל לוותר, על ביטוח צד ג' לא בטוח שכדאי. גם אם לא נורא אם יקרה משהו לרכב שלנו, לא נרצה לספוג עלויות על פגיעה שחלילה נעשה לרכב שעולה 150,000 ש"ח או אולי יותר. את מחירי הביטוחים ניתן להשוות בקלות באתר Wobi. מכניסים את כל הפרטים של הרכב ושל המשתמשים ברכב, ותקבלו את כל המידע. תהליך של לא יותר מכמה דקות, שיכול לחסוך מאות שקלים.
גם לדירה שלנו עברנו באותו חודש (אמנם שנתיים אחרי), ולכן גם את ההתקשרות עם חברת האינטרנט ביצענו באותה תקופה. באינטרנט, כמו בסלולר, בד"כ יש לכם חוזה ללא הגבלת זמן, אבל תקבלו הטבה שתמשוך אתכם דווקא לחברה שבחרתם בה, שהיא כן קצובה בזמן (בד"כ שנה או שנתיים). אם לא תשימו לב, או לא תפתחו את החשבון ותהיו ערניים לכל הפרטים, תפספסו שמועד ההטבה עומד להסתיים. לאחרונה התחילו לשלוח גם הודעות טקסט על סיום ההטבה, אבל בינינו, זה תמיד מגיע בזמן שאתם לא פנויים לכך, ואח"כ זה פורח מהזכרון. ההמלצה שלי היא להכניס ליומן שלכם תזכורת לשבוע-שבועיים לפני סיום ההטבה, כך שתזכרו שאתם צריכים לטפל בכך.
התזכורת שלנו הופיעה השבוע. את השוואת המחירים הזו עשיתי דרך האתר kamaze, אבל בחיפוש באינטרנט תוכלו למצוא עוד אפשרויות לאתרי השוואת מחירים. מחירי התקשורת הוזלו משמעותית מאז פתיחת השוק לפני מספר שנים, והם כל הזמן מתעדכנים. אנחנו קיצצנו את מחירי הסלולר שלנו בחצי בערך, ואת מחירי האינטרנט בכ-10 ש"ח בחודש. סכומים לא גבוהים אולי, אבל מצטברים. שלא לציין שאם לא הייתי שמה לב לזה, ולא הייתי זוכרת שהמבצע עומד להסתיים, לא רק שלא הייתי מורידה את העלויות, אלה מעלה אותן בכמה עשרות שקלים לפחות.
וכבר אמרנו שיש ספקים שבוחרים באופן שוטף? אחד מהם זה הסופר. איפה הכי זול לעשות קניות? יש רשתות שנחשבות זולות יותר, אבל האמת היא שזה תלוי בהרגלים ובסל הקניות שלכם. כך למשל אושר עד זה סופר דיי זול, אבל הרבה פעמים הוא זול כשרוצים לקנות בכמויות גדולות (בכל זאת, קהל היעד הוא משפחות ברוכות ילדים). לפעמים לכם לא בהכרח יהיה צורך בהכל. יש גם את השאלה האם ללכת לסופר או להזמין און-ליין. כשמזמינים משלוח מהאינטרנט יש תוספת עלות של כ-30 ש"ח למשלוח.
אז האמת היא שאנחנו עשינו כל מיני נסיונות במהלך השנתיים + האחרונות. ניסינו ללכת לכל מיני סופרים, והזמנו מהאינטרנט מכל מיני רשתות. אז קנייה לפני ראש השנה למשל עשינו באושר עד, אבל עכשיו בהתנהלות השוטפת שלנו אנחנו עורכים את הקניות דרך האינטרנט באתר השוואת המחירים mysupermarket. הכנתי רשימת אקסל הכוללת את כל הדברים שאנחנו רוכשים בבית (לקח זמן לעשות אותה) - תבלינים, בשרים, ירקות ופירות, מוצרי חלב, הגיינה אישית ומוצרי תינוקות וכן הלאה. אני עוברת על הרשימה ומסמנת מה אני צריכה. במהלך השבוע אם רואה שחסר משהו, מסמנת לי אותו כדי לא לשכוח. כך כשאנחנו עושים קניות, אנחנו יודעים בדיוק מה אנחנו צריכים. כשאנחנו מכניסים באתר את כל המוצרים, הוא מקפיץ אוטומטית חלופות זולות יותר אם יש (ברוב המקרים אין לנו נאמנות למותגים, ושוקלים בחיוב את החלופות). בנוסף להשוואה במוצרים המסוימים, האתר מאפשר לכם לראות גם את ההשוואה בסל המסוים שלכם בין הרשתות השונות.
בהתחלה לא היו משלוחים של רמי לוי לאזורינו, וניסינו חברות שונות. חברה אחת הביאה לנו מוצרים טריים ברמה ירודה. אמנם קיבלנו החזר, אבל ההתעסקות לא הייתה שווה את התועלת והפסקנו לרכוש מהם. חברה אחרת הביאה מוצרים באיכות מעולה, ושירות נהדר, אבל המוצרים בקירור לא הגיעו אלינו קרים. הפסקנו לרכוש גם מהם (אגב, לאיזורים אחרים באותה העיר זה מגיע מעולה). כשרמי לוי התחילו את המשלוחים היו חבלי לידה, אבל בסופו של דבר אנחנו רואים שהמחירים משלתמים והמוצרים טובים. אז אנחנו נשארים בינתיים. יתרון נוסף (ויש שיראו בו חסרון, אבל לא אנחנו) הוא שאנחנו קונים את מה שאנחנו צריכים, ולא את מה שהעין רואה במעברים בשורות, ובפינות המבצעים.
ובכל זאת, השבוע גם פה היה לנו שינוי. אני מנסה לערוך שינוי תזונתי בתקווה לצמצם את התקפי המגרנות והחולשה הכללית שלי. אז קיבלתי תפריט שמכיל בתוכו הרבה מאוד עלים למיניהם ומוצרים בריאים ואורגניים (או כמו שבעלי קורא לאיזור הזה במקרר - המדף של הכבשה). אמנם מדובר בשינוי דיי דרסטי בהרגלי התזונה שלי, אבל מבחינתי אם זה יצליח - אני מרוצה. אבל השינוי הזה מביא איתו גם שינוי בעלויות הקנייה שלנו. עלות סל הקניות שלנו השבוע היה גדול בסכום מאוד משמעותי מהרגיל. אנחנו נצטרך לראות אחרי חודש רצוף מה ההשפעות של השינויים והאם ואיך אנחנו נצטרך לערוך התאמות אליהם.
הניהול הכלכלי של המשפחה הוא משהו שאנחנו כל הזמן מתנהלים איתו, אבל כדאי לעשות אותו בצורה של ריכוז כוחות. לא להתעסק עם הכל כל הזמן, אלא לרכז משאבים לזמנים מסוימים שבהם אנחנו נעשה את הכל מרוכז. החיים הם דינאמיים ולא עומדים במקום, ואנחנו צריכים להתאים את עצמנו לשינויים.
פעם בחודש כדאי לעבור על התקציב ולראות אם יש משהו חריג שצריך לתת עליו את הדעת (אנחנו נעשה את זה בסוף החודש עם המזון במידה ויהיה צורך). פעם בשנה לעבור על ספקים שהמבצעים אמורים להסתיים, נבדוק את המשכנתא, את הביטוחים, את מצבנו ביחס ליעדים הכלכליים שלנו. פעם בכמה שנים/אם יש שינוי מהותי במשפחה נתייעץ שוב עם יועץ לכלכת המשפחה (במידה ורוצים או שיש אחד כזה) או נבדוק את כל התמונה הכלכלית שלנו, כדי להתייחס לשינויים בחיים הפיננסיים.
תגובות
הוסף רשומת תגובה