התייעלות בהוצאות - מזון וסופר

בס"ד

אחד הדברים שמרבית המשפחות שנתקלתי בהן אומרות הוא שהן לא בזבזניות, ההיפך, הן חסכניות ומחושבות. לעיתים אף יאמרו שהן חיות ממש במינימום ובצמצום. ועדיין, משפחות רבות מרגישות ש"הכסף נוזל להם בין האצבעות", וגם אם הן לא נמצאות במצב של מינוס וחובות, הן לא מצליחות לחסוך או להגיע למטרות שלהן. או אז מתכנסת המשפחה ומתחילה לחשוב איפה אפשר לחסוך. 

למשפחה ממוצעת יש עשרות סעיפי הוצאות. הוצאות קבועות, תקופתיות ושוטפות; הוצאות קבועות יחסית והוצאות משתנות; סעיפים חיוניים וסעיפי מותרות (כל משפחה ומה היא מגדירה בכל קטגוריה) וכן הלאה. התשובה לשאלה איזה סעיף ניתן לקצץ היא שהאמת, ניתן לקצץ כמעט כל סעיף, אבל לפעמים משפחה צריכה לשאול את עצמה, באיזה סעיף להתמקד. היכן ההתייעלות תוביל לחסכון משמעותי יותר? למשל משפחה של שלוש נפשות שמוציאה 3000 ש"ח על מזון ו-100 ש"ח על תקשורת, למרות שברור שתוכל לחסוך בעלויות התקשורת, תוכל לחסוך סכום משמעותי הרבה יותר אם תייעל את הוצאות המזון שלה. 

לפי הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה (לוח הרכב ההוצאות המשפחתיות) 3 הסעיפים המהווים את האחוזים הגבוהים ביותר מההוצאות המשפחתיות הן דיור, תחבורה ומזון (24.2%, 20.4% ו- 16.6% בהתאמה). התייעלות וחסכון בכל אחד מהסעיפים הללו יכול להביא לשינוי משמעותי בסך ההוצאות המשפחתיות. 

בהחלט יש מקום לדבר עם התייעלות וחסכון בדיור ובתחבורה, וניתן לראות שלעיתים יש יחס הפוך בין שני הסעיפים (כשהדיור זול יותר, הוצאות התחבורה עולות, ולהיפך). ובכל זאת, אלה הם סעיפים שבדרך כלל שינוי בהם הוא לא יהיה אחד מהשינויים הראשוניים והמיידיים שמשפחה תעשה. גם משפחה שתחליט באופן מיידי שהיא חוסכת בסעיפים הללו, הביצוע שלהם עשוי לקחת זמן (מכירת/החלפת רכב, מעבר לתחבורה ציבורית או מעבר דירה לא קורים מיד). לעומת זאת, סעיף המזון הוא סעיף שההתייעלות בו יכולה להיות מיידית (כבר מהקניות הקרובות בסופר), והאפקט שלו יכול להיות של מאות שקלים בחודש, סכום משמעותי ללא ספק. 

דע את האויב

טוב, אז הכותרת דיי דרמטית, והיא לא ממש מדויקת. באופן אישי אני שמחה שרשתות השיווק מאפשרות לי קניות נוחות ובמחיר יחסית סביר (כמובן תלוי). אבל צריך לזכור שיש להן מטרה אחת - שכמה שיותר מתכולת המחסן שלהם תעבור אלינו וכמה שיותר מתכולת חשבון הבנק שלנו (הכסף שלנו) יעבור אליהן. טרייד-אוף.

אז כדי להגיע למטרה משתמשים בטכניקות רבות: שינוי גודל אריחי הריצוף שתרגישו שאתם עוברים על פני הסופר מהר יותר ממה שאתם באמת, מיקום המוצרים היקרים יותר במדפים האמצעיים והתחליפים הזולים יותר במדפים העליונים (מי צריך כיסא?) או התחתונים (אזור מחוץ לתחום לסובלים מבעיות גב). ועל זה אפשר להוסיף גם את העובדה שמוצרי היסוד נמצאים תמיד בסוף הסופר, כך שתצטרכו לעבור דרך המדפים עם המוצרים שאתם לא צריכים (שכמובן נמצאים במבצע) עד שתגיעו רק לחלב שחיפשתם כי בדיוק נגמר. וכמובן שברגע שנכנסתם לסופר, רק רוצים שתשכחו שאתם ממהרים, ותבלו יותר בסופר (ותשימו יותר מוצרים בעגלה), אז הדבר האחרון שרוצים שתהיו מודעים אליו הוא הזמן, ולכן לא תמצאו שעונים בסופר. אף אחד לא רוצה שתזכרו שיש לכם בדיוק שעה לכל הקנייה כי אתם צריכים לאסוף את הילד מהגן. 

גם למי שהצליח לעבור את הכל בשלום ובלי פיתויים, תוך דבקות עיקשת לרשימה, הוא מגיע כבר לקופה, שם הוא עומד דקות ארוכות ונחשף לכל מיני מוצרים שפתאום נזכרנו שאנחנו צריכים (או שסתם מתחשק לנו), ואז איכשהו ניפול בפח ונקח איזה פסק-זמן (והלכה גם הדיאטה). ואם הצלחנו לעבור גם את זה בשלום, הנה באים מבצעי הקופה. מי לא צריך 3 ליטרים של נוזל לניקוי חלונות ב-15 ש"ח? 

זו כמובן רשימה שרחוקה מלהיות כל הטכניקות שבהן מנסים למשוך אותנו לרכוש יותר. זה מתחיל ברמת פיתוח המוצרים, העיצוב של האריזות שלהן, סידור המדפים, סידור המוצרים במדפים, גודל העגלות (שמתם לב שהעגלות היום נראות כאילו הן ילדו את העגלות מלפני עשור? העיקר שלא תרגישו שהגזמתם כשמילאתם אותה גם אם לפני עשור זה היה מספיק ל-3 עגלות) ועוד. 

המודעות לכל אלה לא תשנה את הרצון שלנו לקנות, אבל היא כן תעזור לנו (לפעמים) להמנע מרכישה שלא רצינו או שתזכיר לנו שיש מניפולציות שפועלות עלינו. לפעמים הידיעה היא חצי הדרך לפתרון. 




ובכל זאת איך מקטינים את הוצאות הסופר?

האמת היא שיש לא מעט טיפים בנושא, וחלקם אפילו סותרים אחד את השני. בסופו של דבר, כמו הרבה דברים אחרים, אתם צריכים לראות מה עובד טוב עבורכם. כלומר, זה צריך להיות פתרון שהוא נוח לכם, שאתם מצליחים להתמיד בו, ושאתם רואים את התוצאות שאתם רוצים. 

1. ריכוז/פיצול הקניות בין רשתות שונות - זה אחד מהסעיפים עם מחלוקת לגביו. יש לא מעט אנשים שמעידים שפיצול הקניות בין כמה רשתות, כך שקונים את המוצרים שבמבצע/במחיר יחסית זול בכל רשת הפחית להם בעשרות שקלים (מאות במצטבר) את הקניות השבועיות. יחד עם זאת, כשהולכים לכמה סופרים ורואים בכל סופר מבצע נוסף, הפיתוי לקנות דברים שלא תכננו גדל (מעצם הגידול בחשיפה). וכמובן שיש את השיקול הנוסף של זמינות לרשתות שונות שלא לכולם יש (או זמן לעבור בעוד רשתות). לכן זה יכול להוזיל את הסל, אבל לא לכולם זה יתאים. 
אנחנו בחרנו לרכוש במקום אחד קניה מרוכזת ולנסות לצמצם את הביקורים למינימום הנדרש. הן מטעם הזמינות והן מטעם החסכון בפיתויים. עבורנו זה בהחלט היה יעיל. בממוצע אנחנו עושים קניות פעם בשבוע וחצי-שבועיים, והשלמה אחת של מוצרים טריים ביניהם.   

2. קניה במבצעים - זה עוד אחד מהטיפים שהם שנויים במחלוקת. יש את אלו שיאמרו שתקנו מוצרים במבצעים, וכך תורידו את עלות הסל. מצד שני יש את אלו שאומרים שרכישה במבצעים תהפוך את הבית שלכם למחסן ובסוף גם תגדיל את העלויות. למה? התוקף של המוצרים יפוג, חלקם יתקלקלו ואתם תקנו דברים שאתם בכלל לא צורכים ולא הייתם צריכים. אז גם במקרה הזה הפתרון יכול להיות טוב, אם הוא מיושם נכון. אם אתם קונים במבצעים מוצרים שאתם צורכים בצורה תדירה, הם לא מוצרים שמתכלים מהר ותאריך התפוגה מספיק ארוך הרכישה במבצעים תהיה טובה עבורכם. אם אתם מאלה שלא שמים לב למה שהם מאחסנים, וקונים מוצרים ופתאום בנקיון פסח מגלים שחצי מהמזווה שלכם פג תוקף ואתם זורקים במהלך החודש לא מעט מוצרי חלב שקניתם במבצע ותוקפם פג, כנראה שהמבצעים מייקרים לכם את הסל. 

3. דעו מה יש לכם ומה אתם צריכים - משפחה צורכת כמות מאוד גדולה של מוצרים. ממוצרי הגיינה, דרך מזון ותבלינים ועוד ועוד. אבל הרבה פעמים אנחנו לא ממש מודעים לכמות שאנחנו צורכים ובמשך כמה זמן אנחנו צורכים אותה. כך יוצא שאנחנו קונים לפי מה שנראה לנו, ולא פעם זורקים דברים שהתקלקלו, פג תוקפם או סתם כבר נראה שעבר זמנם. עקבו אחר המוצרים שיש לכם בבית, ובדקו כמה אתם צריכים מהם במלאי. האם אתם צורכים בשבוע 5 עגבניות או 20? האם אתם מסיימים חצי קילו גבינה בשבוע או פחות מ-250 ג'? כשיש לכם רשימה כזו, תעברו עליה כשאתם עורכים את הרשימה לסופר וכך תחסרו מקרים של שכחה שמצריכה ללכת לסופר שוב ואז להתפתות לעוד ועוד השלמות. 

4. תכננו את התפריט שלכם מראש - בדומה לטיפ הקודם, גם הטיפ הזה נועד לצמצם ביקורים נוספים בסופר להשלמות. תכנון מראש של התפריט השבועי שלכם יאפשר לכם לדעת האם יש מוצרים מיוחדים מעבר למלאי הקבוע שאתם צריכים לצורך הבישולים השבועיים, וכך לא לבקר כל פעם שמבשלים בסופר או במכולת הקרובה בה המחירים לרוב יקרים יותר. בצורה הזו השלמות תהיינה רק לקניה של מוצרים טריים שנגמרו.

5. הכינו רשימה מראש - זה השלב הממשיך של הטיפים הקודמים. אחרי שאתם יודעים מה אתם צריכים ומה חסר לכם הכינו רשימת קניות. יש אפליקציות שניתן לשתף בין בני המשפחה בה כל פעם שמישהו רואה שחסר משהו הוא יכול לעדכן את הרשימה וכך לצמצם את האפשרות של פספוס פריטים. אם זה לא מופיע ברשימה, זה אומר שאתם לא צורכים את זה וכנראה שאתם גם לא צריכים את זה. אם תדבקו ברשימה ולא תקנו דברים שלא מופיעים בה, הקניות הספונטניות שלכם יקטנו וכך גם סל הקניות שלכם. ובונוס נוסף - כנראה שתזרקו פחות דברים, חבל שסתם תתרמו לפח הזבל. 

6. השוו מחירים - השוואת המחירים צריכה להיות גם בין המוצרים עצמם וגם בין הרשתות השונות. 
ברמת המוצרים - יש לנו נטייה לבחור מוצרים באופן אוטומטי לפי ההרגל שלנו ולפי המותגים שאנחנו מכירים. השוואת מחירים בין מותגים שונים יכולה להוזיל את הסל השבועי שלכם בעשרות שקלים ואף יותר. לרשתות רבות יש את מותג הבית שלהן שבד"כ (לא תמיד!) עם מחירים יותר אטרקטיביים. לי אישית אין נאמנות למותגים ואני מוכנה לנסות כל מותג שהוא. יש מותגים גם במותגי הבית שאיכותם לא פחותה (ולעיתים אף עולה) על המותגים המוכרים (ולפעמים כשמסתכלים על היצרן, רואים שהמוצר בדיוק אותו המוצר, אבל בחצי מחיר). יחד עם זאת, יש פריטים בהם המותגים התחליפיים נוראים ולא חזרנו על הרכישה שוב. תנסו תחליפים זולים ותראו אם יש משהו שאתם מרוצים ממנו.
*
 כשאתם משווים מחירים תזכרו את תרגילי השיווק - במדפים האמצעיים בד"כ יהיו המותגים המוכרים (או מותגי הבית) והמתחרים הזולים יותר יכולים להיות במדפים הקיצוניים.
כשעורכים את ההשוואה בין המוצרים צריך לשים לב להשוות לפי אותן יחידות מידה (כלומר מחיר ל100 ג' או לגליל נייר טואלט וכן הלאה) ולא רק ליח' שיכולה להיות בכמות שונה לגמרי. הרגולציה היום מחייבת לציין את המחיר לפי כמות מוגדרת כדי להקל את ההשוואה, אבל זה התפקיד שלכם לשים לב לזה. 
ברמת הרשתות - כמו שאמרנו בסעיף הראשון, לכל רשת יש את המבצעים שלה וגם את המוצרים שהיא מוכרת במחיר זול יותר כדי למשוך את הלקוחות. לכן ההשוואה לא צריכה להיות רק של המוצרים, אלא של הסל שאתם צורכים. הסל שאנחנו רוכשים זול יותר ברשת אחת, אבל אצל חברה שצורכת סל שונה לגמרי יוצא זול יותר לרכוש ברשת אחרת. לכן כשאומרים לכם שרשת מסוימת היא הכי זולה, זה לא בהכרח נכון לגבי הסל הספציפי שלכם. גם במקרה הזה יש אפליקציות שמאפשרות לכם להשוות בין רשתות. אני לא מכירה את כולן, אנחנו משתמשים ב- mysupermarket, שמאפשרת לנו להשוות בין המחירים של המוצרים עצמם (ומציעה חלופות זולות יותר) וגם עורכת את ההשוואה של הסל כולו בין רשתות שמבצעות משלוחים הביתה. 

7. לקחת ילדים לסופר? - האמת היא שבמקרה הזה הבחירה האישית שלי שונה מזו המומלצת (ובמידה של הגיון) על ידי יועצים שונים. ההמלצה לא לקחת ילדים לסופר נובעת מהקושי שלנו לסרב לילדים שמבקשים לקנות פריטים נוספים לרשימה שלא תכננו או רצינו לקנות. הורים רבים חוששים מהתקפי טנטרום של הילדים והם יכנעו לרכישה שהם לא היו מעוניינים בה. למרות שיש בכך היגיון מסוים, אנחנו דווקא לוקחים את הבנות לסופר כמעט תמיד. סוג של בילוי משפחתי. הן גם מאוד נהנות, ואנחנו גם מנצלים את ההזדמנות לחנך אותן באמצעות דוגמא אישית. הן מקבלות שיעורים על צרכנות, השוואת מחירים, וגם לומדות ש"לא" היא תשובה לגיטימית. יצא לנו גם להשתמש בדמי הכיס של הגדולה כדי שתקנה משהו שהיא רצתה ואנחנו לא רצינו לקנות, אבל לא התנגדנו שהיא תקנה. זה זמן לבית ספר של החיים. כל אחד יחליט לפי מצבו האישי האם הוא מעוניין להעביר את השיעורים האלו לילדים בהקשר של הסופר או במקומות אחרים. 

8. קניות באינטרנט - קניות באינטרנט נחשבו ליקרות יותר, אבל זה לא בהכרח נכון. הזמנה של המשלוח באינטרנט תעלה לכם נכון ליום הפרסום של הפוסט 29 ש"ח. זה לא סכום מבוטל, אבל פעמים רבות אני ראיתי שקניות באינטרנט דווקא חוסכות בעלויות. ראשית, כפי שאמרתי ההשוואה הקלה במחירים בין המוצרים וגם בין הרשתות (הרבה יותר קלה ופשוטה מלבצע את ההשוואה הזו בסופר עצמו) מאפשרת להוריד את עלות הסל, וגם העובדה שלא נחשפים לכל פעולות השיווק, המבצעים, הריחות וכן הלאה מורידים את הפיתויים ומשאירים את הקניה ממוקדת לצרכים שלכם. ובואו לא נשכח שזה חוסך זמן ודלק. מבחינת איכות המוצרים (בעיקר בפירות וירקות), היא משתנה בין הרשתות השונות. בסופו של דבר מצאנו את הרשת שאנחנו אוהבים להזמין ממנה והיא גם זולה משמעותית מהרשתות האחרות בסל שלנו. שימו לב רק שאם אתם מקבלים מוצרים שאיכותם לא טובה או שהתוקף שלהם קצר (לי שלחו ירקות לא רעננים וחלב עם תוקף של שלושה ימים), אתם יכולים להתקשר ולקבל זיכוי על הפריטים הללו.  

9. להגיע לסופר עם סכום מוגדר - אחת הדרכים היותר יעילות לחסכון היא הגבלה של הקניות בסופר לסכום שבועי מוגדר (התקציב החודשי חלקי מספר השבועות). כך אתם תהיו עירניים יותר במהלך הקניה, ותקנו את מה שאתם צריכים לאותו שבוע ללא התפזרות. 

10. בסוף הקניה בדקו את הקבלה - הרבה פעמים אנחנו קונים משהו על בסיס השילוט והמחיר שכתוב. אבל לא מעט פעמים יש תקלה או טעות באופן בו המחיר מוגדר במחשב של הסופר. מבצעים לא יורדים, המחיר הרשום גבוה יותר ועוד ועוד (בצעירותי עבדתי בסופר פארם ואני יכולה להעיד ממקור ראשון שתקלות כאלה קורות תדיר). ייתכן שתגידו שהסכומים מצחיקים ולא שווים את המאמץ, אבל לעיתים הסכומים יכולים להצטבר לסכומים משמעותיים. 

11. לא ללכת לסופר רעבים - טיפ מוכר ומפורסם. כשאנחנו רעבים ריח המאפיה קורץ לנו יותר, אנחנו רוצים לרכוש יותר מזון, ובעיקר הקרקור בבטן מניע אותנו ולא הרשימה איתה הגענו. 


למרות שקניות מזון וסופר הן סעיף שלא ניתן לבטל לגמרי (אלא במקרים של קבלת מזון מעמותות וגמ"חים), זה סעיף שניתן לצמצם ולייעל בו את ההוצאות בצורה משמעותית. הטיפים שניתנו פה יכולים לחסוך לכם מאות שקלים, בלי לשנות את מה שאתם צורכים, אלא רק את איך שאתם צורכים אותו (משפחות שמוכנות לצרוך מוצרי בסיס ולייצר את רוב המזון בבית יוכלו לחסוך סכומים משמעותיים הרבה יותר).
אם יש לכם טיפים נוספים שעובדים עבורכם, כמובן שאשמח לשמוע ולשתף את שאר הקוראים גם בטיפים שלכם. 









תגובות

פוסטים פופולריים מהבלוג הזה

עמי ותמי - הסוף הלא מוכר

לכבוד הקיץ שהגיע כתבתי פוסט...

מאגר נתוני האשראי כבר פה