איך הם עושים את זה?! שי זדה - מטייל בזול

שי זדה הוא טייל. בעמוד הפייסבוק שלו הוא חותם כל פוסט בכמה שנים הוא מטייל (21), בכמה מדינות הוא כבר טייל (122) ובאיזה תקציב (5 יורו ליום). הפעם הראשונה שנחשפתי לשי הייתה כשיצאתי לריצה והאזנתי לפודקסט גיקונומי, ושי התארח שם. הם דיברו על הטיולים שלו ועל המקומות שהיה בהם, וגם על העובדה שהוא מטייל (הרבה) וממש בזול. הוא לא מונע על ידי כסף, וכשהוא רוצה להגיע לאנשהו, הוא יגיע לשם. זה סיקרן אותי ורציתי להבין איך עושים את זה. וככה נולד הרעיון לפינה ״איך הם עושים את זה?!״ . לשמחתי שי הסכים להתארח בפינה שלי, ולענות על כמה שאלות שנוגעות לתקציב היומי שלו. 


אז קבלו בברכה את שי זדה 👋.

צפון יוון. מסביב לעולם - שי זדה


התקציב שלך ליום הוא 5 יורו. למה דווקא 5 יורו ולא נניח 10 או 15? גם זה נחשב תקציב מאוד נמוך.

גם 50 אירו נחשב לתקציב נמוך עבור אנשים מסויימים, הכל יחסי. מי שרגיל לבזבז יבזבז, ומי שלא רגיל לבזבז, לא יבזבז. אני לקחתי את זה צעד אחד קדימה, כדי, בין היתר, להעביר מסר שאפשר לטייל וליהנות גם בלי כסף, ושהכל אפשרי. בתור אדם מינימליסט, 5 אירו ליום הוא תקציב מושלם. במקרים מסויימים זה גם יותר מדי. יש ימים שאני לא מוציא שקל מהכיס.


מה נכנס בתוך ה-5 יורו האלה? 

אוכל, לינה והתניידות.


איך אתה מצמצם הוצאות הכרחיות של ניוד (למרחקים גדולים), מזון ובעיקר לינה?

לגבי התניידות, אני מתנייד בטרמפים או בתחבורה ציבורית (תלוי במדינה; יש מדינות שהתחבורה הציבורית לא עולה על גרוש וחצי). פעמים אחרות אני על אופניים, ובכלל, אני הולך הרבה ברגל. 
טרמפים, זה מכסה את הכל. את צריכה להבין שאנשים נדיבים יותר ממה שנותנים להם קרדיט. רוב האנשים בעולם הם אנשים נדיבים, מסבירי פנים ויוצאים מגדרם כדי לעזור, במיוחד שהם רואים איזה תרמילאי משוגע שמטייל בלי כסף. זה גם תלוי מאוד במדינה. יש מדינות כל כך זולות שמחירי הנסיעה בהם לא עולים על כמה פרוטות.

לינה בדרך כלל אצל המקומיים שלא מפסיקים להציע אירוח (בעיקר בעיירות ובכפרים הקטנים). במקרים אחרים אני לן באוהל, בכל חור שלא יהיה. אבל זה לא שחור על גבי לבן, יש הרבה שיטות; לפעמים אני הולך להוסטלים שנותנים לי להעביר לילה בתמורה לפרסום. או שאנשים מחברים אותי לגופים שונים שמארחים בחינם (יש הרבה כאלה בעולם). גם דף הפייסבוק שלי עוזר מאוד. 

ולגבי אוכל, הכי פשוט; בשווקים, מכולות, או אצל המארחים.


האם יש לך תקציב חיצוני שיכול לשמש למקרים חריגים או צרכים מיוחדים?

בדרך כלל אין לי תקציב כגיבוי, אבל זה תלוי. אם אני יוצא למקומות מבודדים מאוד אז לפעמים אני לוקח איתי אקסטרה למקרי חירום (כמו שוחד, או דברים מהסוג הזה). שוב, תלוי לאן אני הולך.


איך התקצוב עובד ברמה הפרקטית? האם התקציב הוא ממש ליום או שאתה מתקצב את כל החופשה? יכול להיות מצב למשל שבו תרצה להוציא יותר ביום אחד ואז תצמצם בימים אחרים? מה קורה כשנגמר ה-5 יורו בתחילת יום? לא אוכלים? לא ישנים?

שאלה מצוינת. בדרך כלל אני מתקצב 5 אירו לכל יום, אין עם זה שום בעיה. הרבה פעמים יוצא לי גם פחות מזה, זה מאוד תלוי. אבל היו לי כמה מקרים בודדים שנתקעתי ולא הייתה לי ברירה אז הוצאתי יותר מ 5 אירו, ויום יומיים אחרי אני מאזן את זה. אין מצב שהכסף נגמר בתחילת יום, כשאת חיה בדרכים על 5 אירו ביום את לומדת איך לתמרן בצורה נכונה. 

מתי למשל חרגת מהתקציב?

למשל בגרינלנד, הייתה סופת שלגים כשהגעתי לאחת העיירות, ולא ידעתי מה אני עושה כי לא סגרתי מראש שום דבר בגלל בעיות חיבור לאינטרנט, אז הייתי חייב לקחת הוסטל שעלה 14 אירו ללילה. אבל יום אחרי כבר התארגנתי על מארח לכמה ימים ולא הוצאתי שקל מהכיס. 


אתה מדבר על לינה אצל אנשים אחרים. האם הפתרון הזה הוא אפשרי למשפחה או לאישה שמטיילת לבד? ובתור אמא קצת פחדנית - האם יש איזה אמצעי זהירות שצריך לנקוט אם מעוניינים ליישם את הטיפ הזה?

קאוצ׳סרפינג הוא גיים צ׳נג׳ר. הוא כלי ששינה את המשחק. אלפי אנשים מכל העולם שרוצים לארח מטיילים, התרכזו במקום אחד והפכו את המסע של כל מטייל להרבה יותר קל, זול ומהנה. יש לא מעט אנשים שמוכנים לארח גם משפחות בכל מיני מקומות בעולם. כשאת נכנסת לאתר או לאפליקציה (באפל או באנדרויד, ת״פ) ומחפשת (לפי מדינה ועיר), את יכולה לראות את כל הפרטים של המארח, כולל הדרישות שלו. 
מבחינת ביטחון, אין אחריות. מניסיון שלי זה בטוח, אבל היו מקרים מעולם. מה שאפשר לעשות כדי לצמצם את האפשרות למפגש לא נעים הוא לבדוק את המארח לפי דירוג ו/או המלצות ופידבקים של מטיילים אחרים ששהו אצל אותו מארח. צריך להפעיל גם שיקול דעת; אם הגעת למקום מסויים והוא לא נראה לך, או שהמארח מתנהג בצורה קריפית, את פשוט לוקחת את הדברים ובורחת משם. במקביל את גם מדווחת עליו באתר. בנוסף, יש גם מן נוהל בטיחות שאפשר לקרוא בקאוצ׳סרפינג ויכול לעזור


האם ישנת פעם בשק"ש במקומות מפחידים עם חיות בר/רוצחים on the loose?

הרבה פעמים. אם אני פותח אוהל, אני לא עושה את זה קרוב לכביש, אני נכנס ליער או לאזור עמוק יותר ומתנחל שם. דבר שמעלה את רמת הסיכון מן הסתם. למשל, היה לי מקרה דווקא ברומניה שנתקלתי בדוב באזור ההרים. הייתי מחוץ לאוהל, ראיתי אותו מתקרב וברחתי משם.


יש מקומות שהיית מעדיף לשלם ולחרוג מהתקציב ורק לא להשאר בחוץ?

היו מקומות שבהחלט היה עדיף לשלם יותר מאשר להישאר בהם, אבל זה חלק מהחוויה ומהמסע שלי בתקציב כזה. אם לא התגנבת לרכבת משא באמצע הלילה, לא ישנת במקומות מפחידים ואין לך סיפורי אימה, אז לא באמת טיילת.


האם תקציב של 5 יורו הוא תקציב שאפשר להתחייב עליו לכל מדינה, או שיש מדינות שנחשבות יקרות יותר בהם אתה מגדיר תקציב גבוה יותר?

התקציב שלי תופס לגבי כל מקום בעולם. צריך להבין, לא משנה לי כמה מדינה יקרה, זה לא שאני מתמקח על מחיר, זו דרך חיים שסיגלתי לעצמי במשך השנים. אם את מתארחת אצל תושב מקומי, אז זה לא באמת משנה כמה הלינה יקרה. כשאת חיה בדרכים את לומדת להרגיש את הדופק של כל מקום.


אתה חושב שמשפחה שנוסעת יחד יכולה גם לטייל בעלות של 5 יורו ליום? 

לא. אין מצב שמשפחה יכולה לטייל בתקציב כזה. למען האמת, גם לא נתקלתי או שמעתי על מישהו שמטייל בתקציב כזה.


יש לך טיפים אולי לצמצום עלויות של משפחות?

קשה להוזיל עלויות למשפחה, אבל זה אפשרי. תלוי עד כמה הם מוכנים להרגיש חוסר נוחות, כי זה או מחיר, או נוחות, זה לא הולך ביחד. למשל, אם משפחה תהיה מוכנה ללון באיזה גסטהאוס קטן ולא מרכזי, אז מן הסתם זה יהיה זול יותר בצורה משמעותית מאשר אם הם ילכו למלון חמישה כוכבים. הכל עניין של בחירה.


מי שחיפש ללכת לאטרקציות למיניהן בחו"ל יודע שהן כנראה עולות יותר. האם אתה מוותר עליהן כליל בגלל התקציב או שאתה כן מוצא אטרקציות בתקציב/מוצא דרך אחרת להכנס? אם מצאת דרך אחרת, אשמח אם תשתף אותנו

אני לא הולך לאטרקציות בכסף, נקודה. ככה אני רואה את הדברים: כל מקום שהופך מסחרי, לא שווה ללכת אליו, כי האותנטיות שבו נהרסה. אם זה משהו שווה במיוחד ובכניסה דורשים סכום סימלי כמו חצי אירו או אירו, אז אולי. היה לי מקרה לפני חודשיים בלליבלה שבאתיופיה. עיר מדהימה עם היסטוריה עשירה. האטרקציה המרכזית שם היא מתחם של 11 כנסיות שנחצבו באדמה, דבר באמת מטורף, והכניסה עולה 50$. זה היה ׳מסט׳ והייתי חייב לראות את זה, אז עשיתי משהו מאוד ישראלי; לקחתי כרטיס של מטייל שבדיוק יצא משם ונכנסתי. זה נורא, אבל זה עבד מצוין. בדרך כלל אני הולך למקומות נסתרים שהמקומיים מספרים לי עליהם בסוד, ואין שום תשלום בכניסה.


איך אתה מצמצם את ההוצאות על מזון? הרי מזון הוא משהו הכרחי.

אוכל אצל מארחים, בשווקים, ובמכולות. תמיד מוצאים אוכל בגרוש וחצי


היו לך מצבים שהאוכל הזול דווקא היה מוצלח יותר (או תורם לחוויה) או שאוכל זול הוא פחות טעים (אולי פוגם בחוויה)?

אוכל זול הוא תמיד מוצלח יותר. אוכל יקר גורם לי הרגשה נוראית. ילדים באפריקה היו מוכנים לעשות הכל בשביל איזה פיתה יבשה, בזמן שאיזה שף בפריז מוכר מנה במחיר של רכב. אוכל הוא צורך בסיסי, צורך קיומי. מזון צריך להיות הדבר הכי זול בעולם.


אני מניחה שאחת מהדרכים לצמצם עלויות היא לאכול אצל אחרים. האם אפשר לצמצם עלויות כששומרים כשרות?

אני לא יודע כי לא ניסיתי, אבל לדעתי התשובה היא חד משמעית לא! מטיילים שומרי כשרות מוציאים בערך פי 2 או פי 3 ממה שמטיילים שלא שומרים כשרות מוציאים. בעלי העסקים בחו״ל יודעים שזו נקודת התורפה של המטייל הישראלי והם מנצלים אותה יופי.


נראה שהוזלת עלויות כוללת הרבה מגע עם אנשים אחרים - לינה, מזון, ואפילו השאלת אופניים. האם אפשר לטייל בזול בלי העזרה של אנשים אחרים ביעד?

אפשר, אבל זה יהיה קשה מאוד. זה גם תלוי מאוד במדינה. אם זו מדינה קרה, זה יהיה בעייתי מאוד. אם המדינה חמה זה יהיה קל יותר. 


שמעתי שאתה מדבר על זה שאין צורך לרכוש ציוד בהרבה כסף כפי שרבים עושים היום. איזה ציוד לדעתך הוא הכרחי, ואיך אתה מסתדר בלי כל שאר הדברים שכולם רוכשים?

הדבר החשוב ביותר למטייל הוא תרמיל נוח ונעליים נוחות, בזה כדאי להשקיע קצת. שאר הדברים עבורי הם לגמרי מותרות. אני מצליח להסתדר בכל מקום בעולם, גם בלי הציוד המתאים. לפעמים זה לא נוח ולא מספיק, אבל אני רגיל.


מה הטיפ הכי טוב שיש לך לטיול נכון בתקציב זול מבלי להיקלע לתסבוכות כלכליות או אחרות?

לא מדינות יקרות, מדינות זולות. לא לקנות, לראות. לא מלונות, גסטהאוסים. לא מסעדות, מזללות. לא מוניות, אוטובוסים




מה המקום שהיית הכי ממליץ עליו לטיול אחרי צבא/ירח דבש/כל סוג טיול אחר?

תלוי למי, לכל מצב מתאים טיול בעל אופי שונה. לירח דבש, הייתי ממליץ על המלדיביים. לטיול אחרי צבא, הייתי הולך על אסיה (ספציפית הודו).


איזה יעד הכי אטרקטיבי מבחינה כלכלית?

המזרח הרחוק, מזרח אירופה, ה׳סטנים׳ למיניהם, ומקומות מסויימים במרכז ודרום אמריקה. 80% מהמדינות בעולם נחשבות למדינות עניות, אז המבחר הוא גדול ומגוון.


קרה פעם שהתחרטת שלא הוצאת כסף?

כן. אבל אני יודע מראש במה התקציב שלי כרוך.



רוצים לשמוע עוד משי ולקבל טיפים גם לטיול בעלויות נמוכות, ואולי ליצור את החיבורים שיעזרו לכם גם להוריד עלויות? מוזמנים לעקוב אחרי הדף של שי בפייסבוק

יש לכם טיפים נוספים או שהצלחתם לטייל כמשפחה וכשומרי כשרות במחירים זולים? ספרו לנו כדי שגם אחרים ישתמשו במידע. 

חסכתם באיזה סעיף תקציבי כלשהו ותרצו לספר לנו איך אתם עושים את זה? אני יותר מאשמח אם תפנו אלי ותתארחו בפינה. 



תגובות

פוסטים פופולריים מהבלוג הזה

עמי ותמי - הסוף הלא מוכר

לכבוד הקיץ שהגיע כתבתי פוסט...

מאגר נתוני האשראי כבר פה