"הפחד לא משתלם" - האם כדאי להשקיע בבורסה

בס"ד


"הפחד לא משתלם". זאת הכותרת של העמוד באתר הבורסה לניירות ערך שמסביר למה השקעה בבורסה לאורך שנים משתלמת. הבורסה לניירות ערך מנסה בעמוד הזה להוריד את המחסום הראשון שיש לציבור מלהשקיע בבורסה - הפחד. 

אני חושבת שכל מי שקורא את הפוסט הזה יזכור לפחות משבר אחד של הבורסה, מכיוון שהמשבר הרציני האחרון היה לפני כעשור. אבל משברים קטנים או גדולים יותר מלווים את הבורסה כל הזמן. מי שעוקב אחרי עיתונות כלכלית יכול לשמוע חדשות לבקרים על דיווחים על ירידות ועליות בבורסות. לפני כחצי שנה היו דיווחים על עליות חדות במדדים שונים בבורסה. השערות וספקולציות האם השוק ימשיך לצמוח או שהוא עומד לקראת נפילה חדשה. כשהגיעו הירידות בבורסה לקראת סוף 2018 עלו התהיות האם מדובר בתחילתו של משבר כלכלי שהנפילה של הבורסה היא הסממן הראשון, או שמא מדובר בתיקון לעליות המוגזמות שקדמו לכך. 

אם אתם מבולבלים ולא מבינים מה אני רוצה מכם ועל מה אני מדברת, זה בסדר, אתם בחברה טובה. כל הדיונים האלה שמתנהלים בתקשורת הכלכלית (ומוצאים את דרכם גם לדיווחים במבזקי החדשות הכלליות), רק מחזקים את התחושה שמדובר במשהו מאוד מפחיד, שכדאי להתרחק ממנו ולהשאיר את ההתעסקות בו למביני עניין. 

וגם אם מישהו מצליח להתנזר מהתקשורת והחדשות לגמרי, וכל קשר בינו לבין הבורסה אינו נגלה לעיניו, כנראה שהוא עדיין יפחד מהבורסה. ייתכן שהוא הכיר מישהו או שמע על מישהו שאיבד כספים בבורסה. ואפילו אם זה לא קרה, הוא כנראה שמע את השיר "מחכים למשיח" של שלום חנוך, שמזכיר לנו מה יכול לקרות - "הבורסה נפלה, אנשים קופצים מהגג".  





ועם כל המטען הזה הרשות לניירות ערך מנסה להתמודד בקמפיין "הפחד לא משתלם". בקמפיין הזה הרשות מנסה להסביר לציבור שאמנם בטווח הקצר הבורסה נראית מאוד תזזיתית, אבל לטווח הארוך ההשקעה בבורסה מניבה יותר תשואה ממרבית אפיקי ההשקעה האחרים. 


מהי בכלל הבורסה? 


תחשבו שיש לכם רעיון גאוני לעסק. כזה שמלהיב את כל הסובבים אתכם שחושבים שהנה הגיעה ההזדמנות שאתם תוכלו להרוויח הרבה מאוד כסף, וגם לתת ערך להרבה אנשים עם מוצר מצוין. אבל יש בעיה. זה נכון שיש לכם את הרעיון למוצר הנהדר הזה, אבל אין לכם מספיק כסף כדי להתחיל ולהניע את הרעיון לכדי מימוש במציאות. מה האפשרויות שעומדות בפניכם?

ככל הנראה שיש לכם שתי אפשרויות - הראשונה היא להשקיע מכספכם הפרטי בתקווה ואמונה שיום יגיע ואתם תרוויחו את הכסף הזה חזרה ועוד הרבה יותר. אחרי שהאפשרות הזו מוצתה, אתם כנראה תנסו להלהיב את המשפחה/חברים ואולי אפילו אנשים רחוקים יותר להשקיע כסף ברעיון שלכם. בהתאם לגובה ההשקעה שלהם הם יקבלו אחוזים בתוצר המופלא שיהיה. אבל אם העסק לא יצליח, הכסף שלהם ילך לאיבוד, אז כדאי שתהיו מספיק משכנעים ברעיון שלכם כדי שהם יסכימו לתת לכם כסף. 

אבל אם אתם מאמינים מספיק במוצר שלכם כך שמוכנים לקחת את הסיכון לבד לגמרי, או אם אתם חוששים שאנשים אחרים יקחו את העסק שלכם למקום שאתם לא מעוניינים בו, אולי תעדיפו את האופציה השנייה - לגשת לבנק ולבקש הלוואה. בעוד שבאופציה הראשונה אתם לוקחים את הכסף ולא מבטיחים כלום, אבל כשיהיו רווחים הם יתחלקו בהתאם לתרומה, באופציה השנייה הרווחים לא מעניינים את המלווה, והוא מעוניין בהחזר של ההלוואה בהתאם לתנאים שנקבעו מולו.

זה בתמצית מהווה את שני סוגי ניירות הערך העיקריים שנסחרים בבורסה - מניות ואג"ח. כשחברה רוצה להתפתח ולצמוח והיא צריכה הון היא יכולה להפוך לחברה ציבורית ולאפשר לציבור לקנות את מניותיה וכך לגייס הון. כשמישהו קונה מניות הוא קונה למעשה חלק בבעלות של החברה. החברה לא מתחייבת להחזיר לו את הכסף, אבל כשהיא תחלק דיווידנדים (חלוקת רווחים), בעלי המניות יקבלו את החלק היחסי לפי גובה ההחזקות שלהם. 

הדרך השנייה של החברה לגייס הון היא באמצעות אגרות חוב (אג"ח). במקרים האלה החברה לא מוכרת לכם בעלות על החברה, אלא אתם מלווים לה את הכסף היום ובתמורה החברה מתחייבת לשלם לכם את הכסף שהלוותם לה עם ריבית. בפוסט הזה אני פחות אתייחס לאג״ח, משום שזה לא החלק המשמעותי של הקמפיין של הבורסה. 

כל המכירות האלה מתבצעות בבורסה. הבורסה היא בעצם זירת מסחר של ניירות ערך. שוק. רק שבמקום פירות וירקות, פה קונים ניירות ערך. 



שוק תזזיתי

הדרך לקביעת מחיר של חברה עובר בסופו של דבר דרך שורת הרווח. האם אתם הייתם משקיעים בחברה שאתם מעריכים שבשנה הקרובה תפסיד כסף? כנראה שלא. אבל אם אתם מעריכים שהחברה תרוויח כסף השנה (ואם תכפיל את הכנסותיה, על אחת כמה וכמה) אתם תשמחו לקחת חלק בחגיגה. ככל שהמשקיעים מעריכים שהרווח של החברה יהיה גדול יותר, יותר משקיעים ירצו חלק בחברה והם יהיו מוכנים לשלם יותר עבור חלק במניות שלה (כי הם מניחים שיקבלו את ההשקעה חזרה מתוך רווחי החברה, כלומר, הדיבידנדים שהיא תחלק לבעלי המניות). וכך מחיר המניה יעלה. 

אבל ההערכות האלו מושפעות מהמון דברים- חילופי הנהלה, רכישות גדולות, תחזיות לשנה הבא, השפעות רגולטוריות ועוד. לכן לטווחים קצרים השוק מאוד תזזיתי. התזזיתיות נובעת מכך שהשוק פתוח והוא מכלול של כל המידע של כל המשקיעים ומשקף את ההערכות שלהם. היא גם זו שנותנת את התחושה לאנשים שמדובר בהימור. אנחנו לא יודעים מה יהיה מחר עם הכסף שהשקענו היום במניות. 

אבל למרות התזזיתיות של השוק לטווח הקצר, ככל שמגדילים את טווחי החיפוש, רואים שיש מגמה כללית של עליות. 


אז הבורסה מסוכנת? 


התשובה על השאלה הזו, היא כמובן- תלוי. תלוי איזה כסף אתם מכניסים, במה אתם משקיעים אותו ולכמה זמן אתם רוצים להשקיע. 

נתחיל קודם כל בשאלה במה משקיעים. כולנו שמענו על חברות גדולות ויציבות שקרסו. יש שיאמרו שניתן לחזות מראש האם מניות של חברה יעלו או לא, ומנגד יוצגו מחקרים שאומרים שהשוק יעיל, ולאורך זמן לא ניתן לחזות את תוצאותיו. כלומר, גם אם נרצה, לאורך זמן לא נוכל בעקביות לנחש האם מניות מסוימות יצמחו או יקרסו (אפילו המשקיע האגדי וורן באפט הראה תוצאות פחות טובות לאחרונה). 

אבל למרות שחברות מסוימות, מצליחות ככל שהן, יכולות לקרוס ולפשוט את הרגל, אנחנו כן רואים שהכלכלה באופן כללי צומחת. זה נכון שיש משברים כלכליים (לדוג' משבר הדוט.קום והמשבר הגדול של הסאב פריים). זה נכון שיש חברות שהפסידו כספים רבים וחלקן אפילו לא שרדו את המשברים הללו, אבל השוק באופן כללי לא רק התאושש, אלא עלה והגיע לשיאים חדשים לאחר מכן. 

וכאן אנחנו נכנסים להשקעה במדדים. המדדים משכללים את התוצאות של כלל החברות הנסחרות בהן. יש הרבה מאוד מדדים, שעוקבים אחרי סוגים שונים של ניירות ערך שכלולים בתוכן. בישראל יש מספר מדדים, כדוגמת ת״א 35 (35 החברות הגדולות במשק) או ת״א 125 (125 החברות הגדולות במשק). בעולם מדדים דומים יהיו ה-s&p500 שכוללת את 500 החברות הגדולות בארה״ב, הניקיי ביפן ועוד ועוד. כל מדינה והמדדים שלה.

מכיוון שהמדדים כוללים מספר חברות (חלקה של החברה במדד הוא לפי גודלה ביחס לחברות האחרות במדד), ככל שהמדד רחב יותר, הוא משקף יותר את כלל השוק במדינה. ואכן, לאורך זמן, בדומה לצמיחה של הכלכלה גם המדדים עולים. 


מתוך אתר הבורסה לניירות ערך
אז נכון שאנחנו רואים שהמדדים באופן כללי עולים, אבל אם במקרה הכנסתם את כספכם בשנת 2008, והייתם צריכים את הכסף בשנת 2010, כנראה שהייתם מפסידים לא מעט כסף. אבל אם לא נבהלתם וגם יכולתם להשאיר את הכסף מושקע בלי להזדקק לו בדחיפות, יכולתם גם להשיב את הכסף המופסד וגם להמשיך ולהרוויח עוד. 

בסה״כ הרעיון פשוט. לקנות מניות בזול (בירידות של הבורסה) ולמכור ביוקר (כשהבורסה עולה). אבל הקונספט הזה לא כזה פשוט. אנחנו לא באמת יודעים לחזות מתי הבורסה תיפול ומתי תעלה. ואכן, במחקר שנעשה בתקופה בה הבורסה עלתה במעל 300%, ישראלים הפסידו בערך חצי מההון שלהם. הסיבה? הם קנו את המניות כשהבורסה עלתה, והוציאו את הכסף כשהתחילו הירידות. למעשה, הם מימשו את ההפסדים שלהם ופספסו את כל הצמיחה שהייתה באותן שנים. 

מכיוון שהמטרה היא לא לממש הפסדים, ולאפשר לכם להשקיע לטווח ארוך, כדי לדאוג לכמה דברים לפני:
1. לא להשקיע כסף שהוא לא שלכם. פשוט כי אתם יכולים לאבד אותו. זה נכון שלאורך זמן הבורסה מרוויחה, אבל אתם לא יודעים כמה זמן זה יקח, וזה מתבסס על נסיון העבר. 
2. מכיוון שמדובר בהשקעה לטווח הארוך, אתם רוצים לוודא שיש לכם מענה לאירועים שעשויים לגרום לכם להזדקק לכסף במיידיות. כבר כתבתי על זה בעבר שהשקעה (למעט ההשקעות שיש לכולנו באמצעות קרנות הפנסיה) היא השלב החמישי לאחר שדאגנו לאירועים קרובים וידועים. אם תעברו ותערכו עם השלבים הראשונים קודם, תצמצמו משמעותית את הסיכוי שתהיו מוכרחים למשוך את הכסף ולממש נכסים. 

לכאורה, אם עשיתם את כל זה אפשר להתחיל לדבר על להשקיע את הכסף שלכם בבורסה. אבל כדאי לזכור שעדיין מדובר בכסף שאתם מסכנים. ולמרות כל האמירות התיאורטיות, להשאיר כסף בזמן של משבר שרואים שהוא הולך ונעלם זה לא פשוט. לכן כדאי לנסות להעריך את הסיכון שאתם מעוניינים . 



למה להשקיע בבורסה (או בכלל)? 


אם למרות הכל, בגלל כל ההטיות והסיכונים זה עדיין מסוכן להשקיע בבורסה, למה בכלל לעשות זאת? אולי עדיף לשמור את הכסף במזרון או מתחת לבלטות? 

כמובן שהבעיה הראשונה עם שמירת הכספים באופן פיזי יכולה לגרום לבעיה של הרס של הכסף הפיזי. בהיסח הדעת או ללא ידיעה אפשר לאבד את הכסף, וזה בכלל בלי לדבר על שריפה של המבנה או גניבה. ועכשיו הצטרף לזה גם ההגבלה על שימוש במזומנים כחלק מהניסיון להלחם בהון השחור. 

אבל גם אם לא במזומן, למה לא עדיף להיות זהירים ופשוט לשמור את הכסף בעו״ש או פק״מ? 
אז למרות שזה נראה כמו המהלך הבטוח ביותר, הוא לא כ״כ בטוח. וזה בגלל האינפלציה. ולא, אנחנו לא מדברים על תקופה בה האינפלציה משתוללת והכסף מאבד את ערכו באופן שעתי. אנחנו מדברים על אינפלציה תקינה של 3% בממוצע (שזה היעד של בנק ישראל). 

האינפלציה למעשה היא ירידה בערך הכסף. כשיש אינפלציה של 3%, ה-100 ש״ח שחסכתי, הם בעלי כח קניה של 97 ש״ח. לאורך שנים, ערך הכסף נשחק. כשהייתי קטנה יכולתי לקנות מנת פלאפל ב-5 ש״ח. היום אני לא יכולה למצוא מנת פלאפל בפחות מ-12 ש״ח. זו עליית המחירים שכולנו מכירים. לכן המטרה היא לא רק לשמור על הכסף שיש לנו, אלא שהוא יגדל יותר מאשר עליית המחירים גדלה (או לכל הפחות להתקזז איתה כדי לשמור על ערכו). 

לכן הבורסה לניירות ערך מנסה להבהיר לאנשים שאי השקעה של הכסף בסופו של דבר תשאיר אתכם עם פחות כסף. כדי להראות לכם את ההבדלים, היא פיתחה מחשבון שבו תוכלו להשוות מה היה קורה אם הייתם משקיעים במדדים השונים סכום כסף מסוים לעומת אי ההשקעה שלו. התוצאות מעניינות. 



לפני שמתחילים להשקיע


גם אם כבר עברתם את כל השלבים של הביסוס הכלכלי לפני ההשקעה, תמתינו רגע. תלמדו את הנושא. תבינו מה זה אומר להשקיע, מה האלטרנטיבות להשקעה, מה טווחי הזמן והיעדים שלכם להשקעה ועוד. יש הרבה מה לדעת על השקעה, וכדאי להבין פחות או יותר במה מדובר לפני שאתם נכנסים לזה. לא משנה במה תבחרו להשקיע. גם אם אתם תעזרו ביועץ השקעות, כדאי שיהיה לכם מושג מה קורה עם הכסף שלכם. לאף אחד אין אינטרס לשמור על הכסף שלכם ולהגדיל אותו כמוכם.

אם אתם רוצים ללמוד על שוק ההון (כשהגישה הכללית תומכת בהשקעות סולידיות), תוכלו להפיק מקריאת הבלוג של הסולידית (למרות תפיסת העולם שלה שלא ממש מתאימה להרבה אנשים, יש שם המון מידע לקבל). אם אתם רוצים לקרוא על סוגי השקעות שונים, תוכלו לקבל ערך מהאופטימית. יש עוד בלוגים רבים, ואשמח אם תמליצו על בלוגים נוספים שאפשר לקבל מהם ערך. 










תגובות

פוסטים פופולריים מהבלוג הזה

עמי ותמי - הסוף הלא מוכר

לכבוד הקיץ שהגיע כתבתי פוסט...

מאגר נתוני האשראי כבר פה